Nieuwsbrief april 2012

Toegankelijkheid Publieke Gebouwen

Nieuwsbrief april 2012
Toegangen en deuren

Toegangen en deuren in de kijker

Toegangen en deuren zijn belangrijke elementen die bepalend zijn voor een goede toegankelijkheid van een gebouw. Een goede maatvoering en afwerking zijn de voorwaarden die ervoor zorgen dat ze gemakkelijk bruikbaar zijn in om het even welke situatie.

 

Personen met of zonder tassen, grote of kleine mensen, ouders met een kinderwagen of trolley, rolstoelgebruikers, personen die gebruik maken van hulpmiddelen zoals een kruk of wandelstok of gebruikers van een witte stok of assistentiehond moeten deuren op een ergonomische en veilige manier kunnen openen, sluiten of passeren.

 

In deze nieuwsbrief gaan we na welke bedieningsruimte er nodig is en waarom. Om dit te illustreren maken we een aantal simulaties van de bewegingen die je uitvoert bij het openen en sluiten van een deur.

 

Naast draaideuren bekijken we ook schuifdeuren in detail. Het is namelijk een misverstand dat schuifdeuren makkelijker in gebruik zijn. Ook bestaat nog vaak de perceptie dat voldoende bedieningsruimte bij een schuifdeur van minder belang is of zelfs niet nodig is.

 

Gebruiksruimte bij het openen en sluiten van een deur

Voor het zelfstandig openen en sluiten van een deur heb je voldoende ruimte nodig. Om ervoor te zorgen dat deuren bereikbaar en bedienbaar zijn, zijn zowel draairuimte als zijdelingse opstelruimte van belang. Aan beide zijden van de deur moeten ze aanwezig zijn.

vrije draairuimte voor en na de deur  vrije draairuimte voor en na de deur

 

Lees meer over het belang van draairuimte en opstelruimte in ons dossier "Toegangen en deuren"

 

 

Simulatie openen en sluiten van een deur

Voor het zelfstandig openen en sluiten van een deur moet je een opeenvolging van acties kunnen uitvoeren. De simulatie hieronder geeft een idee van hoeveel acties dat wel zijn en hoeveel ruimte hiervoor nodig is.

 

Een rolstoelgebruiker heeft altijd de meeste ruimte nodig. De simulatie vertrekt vanuit de situatie van een persoon die gebruik maakt van een manuele rolstoel.

 

We bekijken zowel de draaideur als de schuifdeur.

 vrije opstelruimte bij een manuele draaideurvrije opstelruimte bij een schuifdeur 

 

Bekijk de simulaties

Nieuwe faq’s

Onze faq-pagina werd uitgebreid met nieuwe vragen rond deuren:

Tips

Vanaf eind 2012 komt er een nieuwe, vereenvoudigde bouwaanvraagprocedure die digitaal ingediend zal kunnen worden. Lees in de volgende nieuwsbrieven meer over hoe toegankelijkheid hierin vervat zal zitten.

In beeld...hoe het niet moet!


appartementsgebouw met kantoor met een trap voor de toegang


De website www.toegankelijkgebouw.be geeft met de regelgeving en het handboek een goede houvast aan ontwerpers. Maar zoals hier te zien, loopt het vaak nog fout. Op de foto zie je namelijk een toegang die enkel te bereiken is via een trappenpartij.

Weet u wel een mooi en goed voorbeeld van een toegankelijk gebouw en wilt u dit ontwerp in de schijnwerpers plaatsen als een goed voorbeeld van een toegankelijk gebouw, laat het ons dan weten!

Ga naar het contactformulier

Enter vzw - Belgiƫplein 1 - 3510 Hasselt
Tel.: (011) 26 50 30 - Fax: (011)87 41 39
E-mail:
info@entervzw.be
 

Logo's Enter vzw en Cel Gelijke Kansen

Colofon
Deze gratis nieuwsbrief wordt uitgegeven door het Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid, Enter vzw, in opdracht van Gelijke Kansen in Vlaanderen. Als uitgever doen we er alles aan om de correctheid van de aangeboden informatie te verzekeren.
Stelt u toch iets vast dat niet juist is of onvolledig, laat het ons dan weten via info@entervzw.be. Alvast  hartelijk dank!

De uitgever is niet verantwoordelijk voor oneigenlijk gebruik door derden.
Indien u deze nieuwsbrief niet meer wil ontvangen, kan u zich via deze link uitschrijven: uitschrijven