Nieuwsbrief februari 2017 - Ontwerpwedstrijd Deadline24

Foto fotograaf Koen Broos 5

 

 

 

 

Nieuwsbrief februari 2017

Ontwerpwedstrijd Deadline 24

De ontwerpwedstrijd Deadline24

Onder het motto ‘slim ontwerpen voor iedereen’ organiseerden Inter en het Vlaams gelijkekansenbeleid op 7 en 8 februari 2017 de ontwerpwedstrijd Deadline24.

19 studententeams namen het gedurende 24 uren tegen elkaar op in een strijd om het meest Universal Design ontwerp.
 

Ze streden om een felbegeerde prijs: een inspirerende vierdaagse reis naar Kopenhagen, volledig in het teken van Universal Design.


Campagnebeeld Deadline24

Verloop van de wedstrijd

Op dinsdag 7 februari stroomden 19 studententeams uit alle hoeken van het land toe in Designcenter De Winkelhaak in Antwerpen. Eerst kregen ze van de medewerkers van Inter een toelichting over Universal Design, toegankelijkheid en over het wedstrijdconcept. De studenten kregen de opdracht om doorheen de hele wedstrijd rekening te houden met de principes van Universal Design en een ontwerp te maken dat toegankelijk is voor iedereen.
 

Die avond nog bedachten de teams met de nodige dosis fantasie hun eigen beperking en maakten ze kennis met hun coach. Zeven medewerkers van Inter stonden gedurende de hele wedstrijd enkele teams als coach bij. In het holst van de nacht stond de studenten nog een verrassing te wachten: de volgende ochtend mochten ze hun idee voorstellen aan een ervaringsdeskundige tijdens een ontbijtsessie. Om half negen was het zover: zeven ervaringsdeskundigen kwamen toe in De Winkelhaak en lieten zich inspireren door de ontwerpen. Ze zochten samen met de studenten naar mogelijke aanpassingen om het ontwerp écht Universal Design te maken en spraken vanuit hun eigen ervaring als persoon met een visuele beperking, rolstoelgebruiker…  
 

’s Middags was er nog een uitgebreid overleg met de teamcoaches en daarna ging het in één rechte lijn naar de voorstelling aan de jury om 16 uur. Ook dat was een uitdaging: zowel de coach als het team zelf kregen slechts één minuut om de jury te overtuigen van de kwaliteit van hun ontwerp. De professionele jury bestond uit Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck, socioloog en mobiliteitsgoeroe Willy Miermans, architect Frederiek Ampe, Algemeen Directeur van Inter Wendy Metten, Service design architect David Morgan, Heidi Vander Poorten van het Vlaams gelijkekansenbeleid en productdesigner en voormalig hoofd van de afdeling Productdesign van de MADfaculty Stan Maes.

Studententeams van KU Leuven en UGent winnen de hoofdprijs

Na een grondige beraadslaging kondigde juryvoorzitter en Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck rond 19 uur de twee winnaars aan van de vierdaagse inspiratiereis naar Kopenhagen. Dat werden team Nazca (Renaud Baeckelandt, Elie Agniel en Robrecht Verstraete) van UGent en team Eye to Eye (Sigrid Vangeneugden, Vincent Van Praet en Britt Van Rompaey) van de KU Leuven.

Team Nazca ontwikkelde een woning voor een persoon die steeds een lineair wandelpatroon volgt. Ze bedachten een concept voor iemand met een heel specifieke beperking, maar creëerden op die manier een vernieuwende en boeiende sequentie voor iedereen.

Bekijk de presentatie van team Nazca hier.

 

Team Nazca

 

“We voelen ons nu vooral moe en voldaan en kijken heel erg uit naar de trip. Daarvoor deden we mee natuurlijk.”

 

Bekijk het volledige interview met team Nazca hier.

Team Eye to Eye kwam met een knotsgek idee op de proppen: een persoon die last heeft van een negatieve zwaartekracht en gaat vliegen. Zij bedachten heel interessante bouwkundige opties om toch te kunnen samenleven met anderen.

Bekijk de presentatie van team Eye to eye hier.

 

Team Eye to eye

 

"We deden vooral mee voor de ervaring, maar het geluksgevoel toen we onze namen hoorden was heel erg groot. We beseffen nog niet helemaal dat we binnenkort op reis mogen, maar vinden het super leuk. Door het gebrek aan slaap hadden we regelmatig een creativiteitsdip of stak de vermoeidheid de kop op, maar het gesprek met de ervaringsdeskundige gaf ons een opsteker. Zo zagen we dat onze oplossing voor een onrealistische situatie wel kwaliteiten kon brengen voor een echt bestaande beperking.”

 

Bekijk het volledige interview met team Eye to Eye hier.

De publieksprijs

Nadat alle teams hun ideeën voorgesteld hadden, konden de aanwezigen stemmen op hun favoriet voor de publieksprijs. De publiekslieveling was Team Flat Land Syndrome (Siddhart Thyagarajan, Kaushik Keshav Ramanauja en Rasya Kumar) van KU Leuven.

 

De uitwisselingsstudenten uit India wonnen een ticket voor Rock Werchter. Tijdens hun bezoek aan het festival zullen ze van de eventwerking van Inter een uitleg krijgen over hoe zij festivals toegankelijk maken voor personen met een handicap. Zo zullen ze kunnen ervaren hoe het is om het festival mee te maken vanop het rolstoelpodium.

Team Flat Land Syndrome maakte heel wat voorstellen voor aanpassingen in de werkomgeving voor personen die geen dieptezicht hebben.

Bekijk de presentatie van team Flat Land Syndrome hier.

 

Team Flat Land Syndrome

 

“Het is een heel fijn gevoel dat iedereen ons werk leuk vond. Wij vonden ook veel van de andere projecten goed, dus we waren erg verrast dat wij gekozen werden. Het was onze eerste wedstrijd sinds we naar België kwamen, dus het was extra spannend. We kregen absolute vrijheid om buiten de lijntjes te kleuren en zo kwamen we met heel onverwachte ideeën op de proppen.Dit was ook een échte Universal Design wedstrijd voor ons. We spreken de taal niet, maar toch werd er alles aan gedaan zodat we de wedstrijd goed zouden kunnen volgen.Een heel speciaal gevoel, en zeker een herinnering die ons bij zal blijven.”

 

Bekijk het volledige interview met Team Flat Land Syndrome hier.

Meer info

Meer informatie over Deadline24 kan je vinden op de website www.deadline24.be.

 

Via de facebookpagina kan je de hele 24u opnieuw beleven en alle presentaties terugvinden: Facebook - Deadline24 #Deadline24UD

 

 

Inter - Agentschap Toegankelijk Vlaanderen
Belgiëplein 1 - 3510 Hasselt
Tel.: 011 26 50 30
E-mail:
info@inter.vlaanderen
 

Colofon
Deze gratis nieuwsbrief wordt uitgegeven door Inter, het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen, in opdracht van Gelijke Kansen in Vlaanderen. Als uitgever doen we er alles aan om de correctheid van de aangeboden informatie te verzekeren. Komt u alsnog iets tegen dat niet correct is, mail dan naar info@inter.vlaanderen. Bij voorbaat hartelijk dank!

De uitgever is niet verantwoordelijk voor oneigenlijk gebruik door derden.
Indien u deze nieuwsbrief niet meer wil ontvangen, kan u zich [unsubscribe-via deze link uitschrijven]