Foto fotograaf Koen Broos 5

 

 

Nieuwsbrief oktober 2016

Dit was de Week van het Universal Design!

Campagne

Onder het motto ’slim ontwerpen voor iedereen’ organiseerde Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans samen met Inter van 7 tot 14 oktober 2016 de Week van het Universal Design.
Universal Design wil de dingen (een gebouw, een product, een website...) zo ontwerpen dat ze toegankelijk en gebruiksvriendelijk zijn voor een heel diverse groep van gebruikers. Samen willen we werk maken van een integraal toegankelijke leefomgeving in Vlaanderen. Zo geven we participatiekansen aan mensen met een handicap, aan ouderen, aan ouders met een kinderwagen en aan iedereen voor wie de omgeving een drempel kan zijn.

Meer informatie over de Week van het Universal Design vind je terug op www.universaldesign.vlaanderen.

De week van het Universal Design werd ondersteund door de campagne slim ontwerpen voor iedereen: "Wat Vlamingen nooit zeggen ...":
Campagnebeeld 1 week UD  Campagnebeeld 2 week UD

Activiteiten

Een hele week lang vonden tal van activiteiten plaats die Universal Design en toegankelijkheid in de kijker zetten.

Een toegankelijke voetbalmatch

We trapten de Week van het Universal Design af op vrijdag 7 oktober met de voetbalinterland België-Bosnië. Net zoals bij alle andere thuiswedstrijden van de Rode Duivels werkte we mee aan de toegankelijkheid van de interland. Inter-vrijwillgers zorgden voor een gepaste dienstverlening voor mensen met een motorische beperking. Via de Inter-blindentribune konden blinde personen de wedstrijd door middel van audiodescriptie live volgen in het stadion.

Een sfeerbeeld van de Inter-blindentribune tijdens de voetbalmatch België-Bosnië.

Congres "Naar een toegankelijke gemeente voor iedereen"

Op maandag 10 oktober organiseerden we het congres ’Naar een toegankelijke gemeente voor iedereen” in het Vlaams Parlement. We deden er onze dienstverlening uit de doeken en inspireerden zo gemeenten om te werken aan een integraal toegankelijke leefomgeving. Op onze website vind je het programma, enkele sfeerbeelden en de verschillende presentaties terug.

Een sfeerbeeld van het congres "naar een toegankelijke gemeente".

Internationaal symposium on Universal Design: "Designing for more inclusive cities"

Op maandag 10 oktober vond ook een internationaal symposium plaats dat de titel Internationaal symposium on Universal Design: "Designing for more inclusive cities" kreeg. Pete Kercher (UK) en Megan Strickfaden (Canada) brachten een lezing over de toepassing van Universal Design in de stad. Dit initiatief was een samenwerking van UHasselt, PXL, Inter, de stad Hasselt, LSM en het UD Woonlabo. Bekijk hier het programma.

Does design for All need marketing?

Dinsdag 11 oktober gaf Daniela Gilardelli, lid van Design for All Italia, een lezing over Universal design als marketingstrategie: “Does design for All need marketing?”. Daniela Gilardelli is marketing consultant en lid van Design for All Italia. In haar lezing had ze aandacht voor de manier waarop Universal Design in bedrijven kan worden ingezet als marketingstrategie. Ze stond mee aan de wieg van de ontwikkeling van een Design for All-label in Italië en illustreerde de opportuniteiten van dit label. Dat deed ze aan de hand van een wegrestaurant met een gouden label en drie producten met een zilveren label: een deurklink, een videofoon en een keuken.

Een afbeelding van Daniela Gilardelli

Een website "Slim ontwerpen voor iedereen"

Een doelstelling om na te streven! Maar hoe doe je dat dan? De dienst diversiteitsbeleid stilde op dinsdag 11 oktober de honger van de personeelsleden van de Vlaamse Overheid. Dat deden ze zowel met informatie als met heerlijke broodjes, tijdens het initiatief Broodje Universal Design.

Eerste label "toegankelijk kantoorgebouw" voor VAC Leuven

Op woensdag 12 oktober reikten we voor het eerst een toegankelijkheidslabel voor kantoorgebouwen uit. Het eerste label ging naar het Vlaams Administratief Centrum in Leuven.

Het toegankelijkheidslabel voor kantoorgebouwen is een kwaliteitslabel dat we ontwikkelden in opdracht van het Agentschap Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid. Het label is een validatie van de geleverde toegankelijkheidsinspanningen: het is een garantie dat het gebouw toegankelijk is voor personen met een handicap. Uiteraard hebben niet alleen zij hier baat bij, maar is het een meerwaarde voor iedereen. Denk maar aan een mama of papa met een kinderwagen, een leverancier die gepakt en gezakt is of iemand met een gebroken been. Er zijn drie versies van het label. Meer info lees je binnenkort in onze volgende nieuwsbrief!

Frank Geets van het Facilitair Bedrijf en Wendy Metten van Inter onthullen het A label van het VAC Leuven.

Universal design filmfestival

De Hasseltse Oude Gevangenis was op woensdagavond 12 oktober het decor voor een filmfestival met Universal Design als thema. Na afloop was er een panelgesprek met heel wat experten. Er was aandacht voor de ontoegankelijkheid en werkpunten. Toch werden de aanwezigen ook gestimuleerd om verder na te denken over mogelijke oplossingen.

Het panelgesprek na afloop van de film.

Bezoek UD Woonlabo

In een typische stadswoning, in het centrum van de stad Hasselt, kon je kennis maken met de troeven van Universal Design. Op donderdag 13 oktober kon je een bezoek brengen aan het UD Woonlabo. Hier leer je hoe je een woning kan bouwen of verbouwen die voor iedereen geschikt is en ondervind je hoe je comfortabel oud kan worden in jouw droomhuis. Deze activiteit kwam tot stand in samenwerking met Vormingplus, UHasselt en PXL.

De gevel van het UD Woonlabo.

Inspiratiedag "Bouwen voor personen met een handicap: Universal en special design"

In opdracht van het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) ontwikkelden we zeven inspiratiebundels om de toegankelijkheid van de infrastructuur van welzijns- en gezondheidsvoorzieningen te vergroten.  Op donderdag 13 oktober stelden we de nieuwste bundel uit de reeks voor in het KBC-gebouw in Brussel. De ‘Inspiratiebundel voorzieningen voor personen met een handicap’ vind je binnenkort terug op onze website bij het onderdeel publicaties.

Een sfeerbeeld van de inspiratiedag "Bouwen voor personen met een handicap".

Toegankelijkheidsdag voor scholieren

Op donderdag 13 oktober organiseerde de provincie Vlaams-Brabant de provinciale toegankelijkheidsdag voor scholieren in Leuven. Via inlevingsmomenten en kleine opdrachten konden deelnemers ervaren wat toegankelijkheid voor personen met een handicap betekent. Er waren een rolstoelparcours (organisatie KVG) en een blindenparcours (organisatie VEBES) aanwezig, de leerlingen konden een dovenworkshop (organisatie Fevlado-Diversus) bijwonen of luisteren naar getuigenissen van personen met een verstandelijke beperking (organisatie Pasform).

Bekijk het filmpje.

Een sfeerbeeld van een inleefoefening van de studenten.

Inleefsessie voor personeel van de Vlaamse Overheid

Hoe zou het zijn om je met een rolstoel te verplaatsen in het Boudewijngebouw in Brussel? Of om er je weg te vinden als je een visuele handicap hebt? De dienst Diversiteitsbeleid organiseerde op vrijdag 14 oktober een inleefsessie voor het personeel van de Vlaamse overheid.

Workshop Universal Design voor studenten

Van 10 tot en met 13 oktober namen studenten van UHasselt en PXL deel aan Multidisciplinaire workshops Universal Design. Ze konden hierbij rekenen op de ondersteuning van verschillende experten, waaronder onze eigen adviseurs.  Vier studententeams presenteerden donderdag hun ontwerp voor het Sint-Katarinaplein. Wendy Metten (Waarnemend Algemeen Directeur van Inter) zat mee in de jury.

Een groep studenten presenteren hun ontwerp van het Katerinaplein in Hasselt.

Universal Design in zwembaden

Op vrijdag 14 oktober organiseerden we samen met Sport Vlaanderen een geleid bezoek aan het zwembad Kapermolen in Hasselt & het zwembad S&R Olympia in Brugge. Op de foto zie je een sfeerbeeld van de rondleiding in Hasselt. We bekeken heel wat toegankelijkheidsitems van dichtbij gaven om tips voor toekomstige (ver)bouwers!

Een sfeerbeeld van het zwembad in Hasselt.

Tentoonstelling "Multisensorieel Belevingspark"

Nog tot 26 oktober kan je de tentoonstelling ‘Multisensorieel Belevingspark’ van masterstudenten architectuur bezoeken in Sint-Gerardus in Diepenbeek. De studenten bogen zich over de vraag hoe architectuur alle zintuigen kan prikkelen voor iedereen, met en zonder beperking. Je kan er onder andere een toren met wanden van water verkennen of een gebouw waarin alles beweegt. De tentoonstelling is dagelijks te bekijken van 13.30 tot 17 uur (inkom is gratis).

Meer informatie vind je hier.

Als je wil deelnemen aan de finissage op 26 oktober van 19 tot 22 uur, kan je je hier inschrijven.

In de pers

Op zaterdag 8 oktober verscheen een dossier over de toegankelijkheid van gemeentehuizen in het Nieuwsblad. In dat dossier was er ook ruime aandacht voor de Week van het Universal Design.  De centrale vraag die het Nieuwsblad stelde in elke gemeente was hoe gemakkelijk je vanaf de parking tot aan de dienst Bevolking in het gemeentehuis raakt. Ook maakte de krant gebruik van een gebruikerschecklist van 22 criteria die we opstelden. Uit de resultaten blijkt dat toegankelijkheid een belangrijk thema is. Maar liefst 139 gemeenten kregen een score van minstens 8 op 10. 16 procent van de gemeentehuizen scoorde minder dan 5 op 10. Waarnemend Algemeen Directeur Wendy Metten legde aan het Nieuwsblad uit wat de grootste knelpunten zijn:

 

“Er zijn in Vlaanderen veel oude gemeentehuizen. Maar ook bij ouder patrimonium zijn aanpassingen mogelijk die de toegankelijkheid ten goede komen, al kan dat een meerkost met zich meebrengen. Problemen waar lokale besturen mee kampen, zijn divers. Wat van belang is, is de keten van toegankelijkheid. Die gaat van de parkeerplaats tot de toegang, de route doorheen het gebouw en de manier waarop de dienstverlening aangeboden wordt.”

“Je kunt met andere woorden wel een toegankelijk ingericht gemeentehuis hebben, als je op het begin van je route obstakels tegenkomt, doet de rest er weinig toe. Een drempel van drie centimeter kan voor een rolstoelgebruiker een onoverbrugbare barrière vormen. Het zit vaak in ‘kleinere’ dingen. De vorm van de deurkruk, de ringleiding, de signalisatie... Dingen die belangrijk zijn voor wie doof of slechthorend is, blind of slechtziend, maar evenzeer voor ouderen, anderstaligen en kinderen bijvoorbeeld.”

Bron: Nieuwsblad, 08.10.2016
 

Op woensdag 12 oktober reikten we het allereerste label ‘toegankelijk kantoorgebouw’ uit. Dat ging naar het VAC Leuven. Over de uitreiking tijdens een persmoment verscheen nadien een artikel in het Nieuwsblad met als titel ‘VAC is eerste toegankelijk gebouw van Vlaanderen’.  Meer over de uitreiking van het label lees je in een volgende nieuwsbrief. De persaankondiging voor de uitreiking vind je terug op onze website.

 

Een dag later, op donderdag 13 oktober kwamen we naar buiten met onze samenwerking met Sport Vlaanderen. In een persbericht lichtten we samen toe op welke manier we gaan voor een toegankelijke sportinfrastructuur. Op vrijdag waren er in het kader van deze samenwerking rondleidingen in twee zwembaden. Het persbericht over de samenwerking met Sport Vlaanderen vind je terug op onze website.

 

Op vrijdag 14 oktober ten slotte lag de focus op het samenwerkingsakkoord dat VDAB met ons afsloot. VDAB besloot met ons in zee te gaan en zo in te zetten op maximale toegankelijkheid voor personen met een beperking. Het persbericht over het samenwerkingsakkoord met VDAB lees je op onze website.

 

Wist je trouwens dat de Week van het Universal Design ook op de radio te horen was? Op Radio2 en JoeFM waren er tijdens de week regelmatig radiospotjes te horen over de campagne slim ontwerpen voor iedereen: “Wat Vlamingen nooit zeggen…”

Lancering Inter

Sinds 2015 zijn Enter vzw, Toegankelijkheidsbureau vzw, Ato vzw, Westkans vzw en Intro vzw samen Inter, het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen.

Tijdens de Week van het Universal Design kwamen we voor het eerst écht samen naar buiten. Het perfecte moment dus om  onze gloednieuwe website www.inter.vlaanderen te lanceren. Ga zeker eens een kijkje nemen!

Inter - Agentschap Toegankelijk Vlaanderen
Belgiëplein 1 - 3510 Hasselt
Tel.: 011 26 50 30
E-mail:
info@inter.vlaanderen
 

Colofon
Deze gratis nieuwsbrief wordt uitgegeven door Inter, het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen, in opdracht van Gelijke Kansen in Vlaanderen. Als uitgever doen we er alles aan om de correctheid van de aangeboden informatie te verzekeren. Komt u alsnog iets tegen dat niet correct is, mail dan naar info@inter.vlaanderen. Bij voorbaat hartelijk dank!

De uitgever is niet verantwoordelijk voor oneigenlijk gebruik door derden.
Indien u deze nieuwsbrief niet meer wil ontvangen, kan u zich [unsubscribe-via deze link uitschrijven]