Stadsvernieuwing: een oefening in evenwicht
In de jaren tachtig en negentig zag het er niet zo rooskleurig uit voor Kopenhagen. Mensen trokken weg uit de stad. De industriële bedrijvigheid aan de rand van de stad verdween en er bleef een grauwe zone achter. De stad en de Deense overheid reageerden hierop met de ontwikkeling van het oude havengebied nabij het oude stadscentrum. Zo wilden ze de stad nieuwe impulsen en ademruimte geven. Met het verdwijnen van de industriële functie verdwenen daarom nog niet alle oude pakhuizen, silo’s en andere industriële gebouwen. De stad koos ervoor het industrieel erfgoed deels te behouden en op te waarderen tot kwalitatieve woongelegenheden.
Investeren in een veilige en kwalitatieve woonomgeving
Iedere maand komen er gemiddeld duizend nieuwe stadsinwoners bij. De stad wil hen een goede woonomgeving aanbieden, met veel daglicht, een verkeersluwe omgeving en contact met het water. De diversiteit aan woonvormen is groot, maar in tegenstelling tot de aanpak hier in Vlaanderen is ze strak geregisseerd. De krijtlijnen van functies en esthetiek worden van bovenaf uitgezet met weinig ruimte voor individuele uitspattingen. Dit levert een coherent geheel op en toch een omgeving waar het fijn vertoeven is.
Zo is er bijvoorbeeld een kleine woonwijk met nagenoeg identieke woningen. Die is vooral bij jonge gezinnen erg in trek. Deze wijk heeft een parkeergarage die je vanaf de stadsring kan bereiken met de wagen. Dit garandeert een vlotte bereikbaarheid van buiten de stad. De straten in de wijk zijn voorbehouden voor fietsers en voetgangers. Ze zijn dan ook smaller dan normaal. Voor kinderen is het er veilig spelen. De kleine voortuinen met terrassen stimuleren de sociale interactie tussen de bewoners.
Een mix van functies
De eerste fase van de ontwikkeling van het oude havengebied focuste alleen maar op de realisatie van kantoorruimten. Met deze eenzijdige invulling bleef dit gebied na de kantooruren verlaten en onaantrekkelijk.
Sinds deze vaststelling werkt men met een mix van functies. Kantoren en woonblokken wisselen elkaar af. Daarnaast telt dit gebied nu ook een aantal belangrijke publieke functies zoals een bibliotheek, een opera, een markthal met eetkraampjes en het BLOX. Het BLOX is een multifunctioneel gebouw met stedelijke functies.
Met wedstrijdformules trok de stad bekende architecten aan voor het ontwerpen van de publieke gebouwen. Dit zorgde voor heel wat internationale aandacht en een gebouwenpatrimonium waar Kopenhagen trots op mag zijn.
|