'Universal Design' (USA), 'Design for All' (EU) of 'Ontwerpen voor Iedereen’ (Vlaanderen) is een ontwerpbenadering die vandaag al wereldwijd bekendheid heeft verworven.
Die ontwerpvisie is ontstaan als gevolg van heel wat demografische, politieke, economische en sociale veranderingen die zich in de 20ste eeuw hebben voorgedaan. Heel wat industriële ontwikkelingen en naoorlogse initiatieven zorgden voor betere levensomstandigheden, zowel voor de doorsnee bevolking als voor zieken, ouderen en personen met een beperking.
Voordien was de ontwerpbenadering vooral voor de groep gebruikers met een beperking, meestal heel specifiek, soms stigmatiserend en meestal beperkt qua resultaat. Vanaf de het einde van de vorige eeuw werd ook plaats gemaakt voor een nieuwe aanpak.
In de loop van de 20ste eeuw ontstonden, zowel tegelijkertijd als opeenvolgend, heel wat verschillende ontwerpmethodieken die de fysieke leefomgeving toegankelijker moesten maken. Concepten zoals barrièrevrij ontwerpen (Barrier Free Design), toegankelijk ontwerpen (Accessible Design) en meer industriële ontwikkelingen op het vlak van hulpmiddelen en technologie (Assistive Technology) ontwikkelden zich hoe langer hoe meer in de richting van een meer inclusieve benadering van ontwerpen.
Door al die ontwikkelingen werd geleidelijk aan ook de basisfilosofie gevormd voor heel wat benaderingen die tegen het einde van de 20ste eeuw werden uitgewerkt op vlak van toegankelijkheid, waaronder ook ‘Universal Design’.