Modus:
NL
 
 
 
 
 
 
 

Nieuwsbrief juni 2013_toegankelijk sanitair in beeld

Foto fotograaf Koen Broos 5

Nieuwsbrief juni 2013
Toegankelijk sanitair in beeld

Toegankelijk sanitair in beeld

Voor velen komt de zomervakantie in zicht! Voor we jullie een welverdiend verlof toewensen, plaatsen we in deze nieuwsbrief nog een goed voorbeeld in de kijker.

 

In navolging van het in januari verschenen dossier “Aangepast toilet” willen we een aantal goede uitvoeringsaspecten in het sanitair illustreren. Dit doen we aan de hand van voorbeelden van het sanitair in de kantoren van Enter vzw, Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid en Toegankelijkheidsbureau vzw in Hasselt.

 

Bij de verbouwing van de kantoren in 2009, maakte ze de keuze om elke toiletruimte op een verschillende wijze uit te voeren. Zo vormen ze een proeftuin die aantoont dat er verschillende goede uitvoeringen en oplossingen mogelijk zijn.

Elk toilet toegankelijk

Zowel op het gelijkvloers als op de verdieping (toegankelijk met lift) is een sanitair blok aanwezig. Elk sanitair blok bestaat uit twee aangepaste toiletten: één voor mannen en één voor vrouwen.

 

De keuze was heel specifiek om geen standaardtoiletten te voorzien, maar elke ruimte als aangepast uit te werken. Zo is elk toilet bruikbaar en toegankelijk voor iedereen.

 

Dit is natuurlijk een ideale oplossing, maar niet de enige oplossing. Een belangrijk aandachtspunt is het garanderen van eenzelfde aanbod voor iedereen.


Lees meer over 'Eenzelfde aanbod voor iedereen'

 

Eén van de 4 aangepaste toiletten in de kantoren van Enter vzw. In deze ruimte werd ook een verzorgingstafel voor baby's en kleine kinderen voorzien.

Locatie en signalisatie

Elk sanitair blok is op een centrale plaats gelegen, kort bij het onthaal of een ontvangstruimte.

 

Vanuit de gang is de route naar het sanitair duidelijk aangegeven. Ter hoogte van het sanitair blok en op elke toiletdeur is ook een signalisatiebord aangebracht.

 

Vanuit de gang is er signalisatie aangebracht naar het toilet.  Aan de toegangsdeur van het sanitair blok is er een duidelijke signalisatie aanwezig.

 

Er zijn verschillende goede oplossingen voor de signalisatie. Om dit aan te tonen, is op elke individuele toiletdeur een verschillend principe toegepast.
Lees meer over de principes van signalisatie

 

Deze signalisatie bestaat uit een inox bord met een zwart pictogram.  Deze signalisatie bestaat uit een zwart pictogram dat zo op de (witte) deur is aangebracht.  Deze signalisatie bestaat uit een zwart bord met een wit pictogram.

Verhoogd comfort door variatie

Op elke verdieping zijn de ruimten voldoende groot om alle handelingen uit te voeren.

 

De ruimten werden ook telkens gespiegeld ten opzichte van elkaar ingericht. Dit zorgt ervoor dat een rolstoelgebruiker de keuze heeft om een transfer te maken vanuit de zijde die voor hem of haar het makkelijkst is (links of rechts naast de toiletpot).

 

Lees meer over de 'Minimum oppervlakte van de ruimte' en de 'Gebruiksruimten rond de toiletpot'

 

Een aangepast toilet met de transferzijde rechts van de toiletpot.  Een aangepast toilet met de transferzijde links van de toiletpot.

 

Elke toiletruimte is verschillend uitgerust. Er werd bijvoorbeeld gekozen voor een ander type beugel en een andere hoogte van de toiletpot zodat je kan uitproberen wat voor jou het meest comfortabel is.

Lees meer over de zithoogte van de toiletpot bij 'Gebruiksruimten rond de toiletpot'
Lees meer over de beugels bij 'Afwerking van de toiletruimte'

 

Dit aangepast toilet is uitgerust met kunststof beugels.  Dit aangepast toilet is uitgerust met beugels in inox.

 

Ook werd er in elke toiletruimte gekozen voor een ander model van wastafel. Bij de wastafel is vooral de gebruiksruimte rond de wastafel en de onderrijdbaarheid een aandachtspunt.
Lees meer over de 'Gebruiksruimte rond de wastafel' en de 'Onderrijdbaarheid als aandachtspunt'

 

Elke wastafel heeft verschillende éénhendelsmengkranen en een ander type van spiegel.
Lees de aandachtspunten voor de kraan en de spiegel bij 'Accessoires rond de wastafel'

   

Dit aangepast toilet is uitgerust met een kleiner model van onderrijdbare wastafel.  Dit aangepast toilet is uitgerust met een ergonomisch gevormde onderrijdbare wastafel en een kantelspiegel.

 

Eén toiletruimte is bovendien voorzien van een opklapbare verzorgingstafel voor baby’s en kleine kinderen.

Dit aangepast toilet is uitgerust met een verzorgingstafel voor baby's en kleine kinderen.

Veiligheid

Voor de veiligheid draaien de deuren van het toilet altijd naar buiten open. Zo geraken ze niet geblokkeerd door een liggende persoon bij een valpartij. Uiteraard voldoen ze aan alle belangrijke criteria zoals een voldoende hoge en brede deur, een horizontale beugel, een makkelijk bedienbaar sluitsysteem en een goed omgrijpbare deurkruk.
Lees meer over de toegang tot het toilet

 

Een alarmsysteem biedt extra veiligheid. Er zijn verschillende uitvoeringsmogelijkheden. Hier werd er gekozen voor een alarmkoord die over de volledige ruimte bereikbaar is vanuit zit of lig (valpositie). Dit werd gecombineerd met een koord die bereikbaar is van op de toiletpot.  Wanneer iemand aan deze koord trekt, gaat er een alarm af in het secretariaat en gaat de alarmverlichting branden. 
Lees meer over een noodalarm bij het toilet bij 'Afwerking van de toiletruimte'


Een zicht op het aangepast toilet met de alarmkoort op 30cm boven de vloer.  De alarmkoort bevestigd aan een knop die het alarm activeert.

De alarmkoort loopt volledig rondom de ruimte.  Ter hoogte van de toiletpot kan de alarmkoort ook vanuit zit bediend worden.  Wanneer het alarm op het aangepast toilet geactiveerd wordt, dan gaat er aan de buitenzijde van het toilet een licht branden.

Faq’s

Op de faq pagina werden een aantal updates uitgevoerd.

 

De faq-pagina werd aangevuld met enkele nieuwe vragen. Volgende faq’s zijn interessant om na te lezen.

Tips

Wil je een extra hulp bij het lezen en het toepassen van de verordening toegankelijkheid?

Bekijk dan nu onze presentatie “Hoe lees je de verordening toegankelijkheid?”

In beeld...hoe het niet moet!

In het aangepast toilet is een zijdelinkse transfer moeilijk te maken. Dit komt door de wastafel die zich in de zijdelinkse opstelruimte naast de toiletpot bevindt.De website www.toegankelijkgebouw.be geeft met de regelgeving en het handboek een goede houvast aan ontwerpers. Maar zoals hier te zien, loopt het vaak nog fout.
 

De foto toont een aangepast toilet waar een handwastafel een obstakel vormt voor de zijdelinkse opstelruimte. De ruimte is in het algemeen ook te klein gedimensioneerd om er vlot in te kunnen manoeuvreren.
 

Weet je wel een mooi voorbeeld van een toegankelijk gebouw en wil je dit ontwerp in de schijnwerpers plaatsen als een goed voorbeeld van een toegankelijk gebouw, laat het ons dan weten!
 

Ga naar het contactformulier

Enter vzw - Belgiëplein 1 - 3510 Hasselt
Tel.: (011) 26 50 30 - Fax: (011)87 41 39
E-mail:
info@entervzw.be
 

Colofon
Deze gratis nieuwsbrief wordt uitgegeven door het Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid, Enter vzw, in opdracht van Gelijke Kansen in Vlaanderen. Als uitgever doen we er alles aan om de correctheid van de aangeboden informatie te verzekeren. Komt u alsnog iets tegen dat niet correct is, mail dan naar info@entervzw.be. Bij voorbaat hartelijk dank!

De uitgever is niet verantwoordelijk voor oneigenlijk gebruik door derden.
Indien u deze nieuwsbrief niet meer wil ontvangen, kan u zich via deze link uitschrijven: uitschrijven