Onder welbepaalde voorwaarden kan je afwijken van de verplichtingen van de verordening. De voorwaarden hiervoor zijn expliciet opgenomen in art. 33 en 34, §1:
- Wenst u een afwijking aan te vragen, dan moet in het vergunningsaanvraagdossier een ‘gemotiveerd verzoek’ toegevoegd worden.
- Deze motivering moet bovendien inhoudelijk één van onderstaande redenen aantonen:
- De afwijking wordt aangevraagd omwille van plaatselijke omstandigheden of specifieke eisen van technische aard die een andere bouwwijze eisen … waardoor het dus niet mogelijk is om de normen op te volgen.
- De afwijking wordt aangevraagd omwille van de toepassing van een bijzondere nieuwe techniek die een evenwaardige toegankelijkheid garandeert … waardoor het dus mogelijk is om met andere criteria dan deze opgenomen in de verordening, dezelfde functionaliteiten, gebruikscriteria, … te behalen.
De checklist toegankelijkheid voorziet de mogelijkheid om voor deze afwijkingsaanvraag een motivering op te nemen, zodat er geen verdere specifieke nota’s nodig zijn. Op het einde van de checklist verschijnt deze vraag en kan dus de motivering toegevoegd worden aan de printbare checklist.
Om een afwijking te motiveren kan ook gebruik gemaakt worden van extra plannetjes, studies, .. of ander materiaal dat de afwijking kadert. Dit geeft namelijk altijd een duidelijker beeld voor diegene die een afweging moet maken.
De beslissing om een afwijking al dan niet toe te staan maakt onderdeel uit van de behandeling van de vergunningsaanvraag. Om hierover een beslissing te nemen, mag de vergunningverlener (dienst ruimtelijke ordening, ambtenaar…) ook vanuit zijn positie advies vragen aan een toegankelijkheidsadviseur. Een afwijkingsaanvraag kan dus ook afgekeurd worden.