Auditieve toevoegingen komt men niet in ieder gebouw tegen, omdat het niet overal een nodig is. Vooral in gebouwen met functies waarbij de beleving belangrijk is, zoals musea en schouwburgen, bieden auditieve hulpmiddelen een meerwaarde.
Een aantal voorbeelden zijn:
Ringleiding
In een lawaaierige omgeving, zoals bijvoorbeeld bij optredens, concerten of in een buitenruimte hebben personen met een auditieve beperking het vaak moeilijk om gesprekken te volgen of om het concert goed te horen.
Een ringleiding is een draadloos systeem dat gebruikt kan worden door personen met een hoorapparaat. Het systeem zorgt ervoor dat storende omgevingsgeluiden weg gefilterd worden voor personen met een hoorapparaat.
Door het apparaat op stand ‘T’ te plaatsen kan elke persoon individueel gebruik maken van dit geluidversterkend systeem, zodat slechts één bron, bijvoorbeeld het concert, duidelijk hoorbaar is.
Voorzieningen voor een ringleidingsysteem kunnen vanaf de bouwfase op eenvoudige wijze in de technieken van het gebouw voorzien worden.
Ze zijn niet enkel bruikbaar voor grotere gebouwen zoals musea of concerthallen, maar ook voor (kleinere) vergaderzalen en aula’s.

RFID technologie
RFID technologie (Radio Frequency Identification) gaat een stap verder dan de audiogids. RFID kan gebruikt worden als auditief hulpmiddel voor het vinden van voorwerpen of als navigatiesysteem voor blinde en slechtziende personen.
De technologie bestaat uit een zender die de gebruiker bij zich heeft (ingebouwd in een schoudertas, een blindenbril, wandelstok,…) en een ontvanger die in een ‘tag’ zit. De tag is een sticker die op het te zoeken voorwerp geplakt wordt of zich op een bepaalde locatie bevindt.
De ingebouwde RFID-zender zendt een signaal uit zodat de ‘tag’ op het voorwerp geactiveerd wordt. In de tag zit een luidsprekertje dat een geluidssignaal uitzendt, of automatisch een tekst laat horen over een bepaalde locatie.
Dit systeem kan in de toekomst veel mogelijkheden bieden.