Indien we spreken over infrastructuren zoals campings, sportinfrastructuren en zwembaden maken gemeenschappelijke (collectieve) douches vaak deel uit van de sanitaire voorzieningen.
Met een gemeenschappelijke doucheruimte bedoelen we één ruimte of zone (enkel douchefunctie) voor meerdere personen tegelijk. Vaak sluiten deze ruimten aan op individuele of gemeenschappelijke kleedruimten, soms in combinatie met toiletten en/of wastafels.
Plaatsing douchekoppen
Gemeenschappelijke doucheruimten hebben veelal voorzieningen die allen op één wand gelegen zijn. Vaste douchekoppen bijvoorbeeld, geplaatst op een bepaalde afstand van elkaar en allemaal op dezelfde hoogte.
Voorzie de douchekoppen of sproeiers optimaal ook hier instelbaar op een glijstang.
De ruimte die elke persoon ter beschikking heeft om onder de waterstraal (naast elkaar) te staan moet een minimaal comfort geven (douchekoppen minimaal 90cm uit elkaar).
Daarnaast dient men ook de bediening van deze douchekoppen op een eenvoudige manier te voorzien, bijvoorbeeld door middel van een sensor of eenhendelkraan. Vermijd drukknoppen omdat ze vaak ingedrukt moeten blijven en dat beperkt personen in hun mogelijkheden. Ook is een krachtige drukfunctie niet voor iedereen mogelijk.
Opklapbaar douchezitje
Ook in deze gemeenschappelijke ruimten wordt optimaal een douchezitje voorzien. Hiervoor kan men gebruik maken van een opklapbaar of verplaatsbaar zitje dat geen belemmering vormt voor personen die dit niet nodig hebben.
Het is zeker een meerwaarde omdat iedereen, en in het bijzonder ouderen of ouders met kinderen, er gebruik van kunnen maken.
Indien dit zitje in een hoek van de ruimte voorzien wordt, houd dan rekening met de principes die bij de individuele douche omschreven zijn. Zo is het gebruik veiliger en hoeft men niet achter zich te reiken om de kraan te bedienen.
Vrije draairuimte en doorgangsbreedte
De vrije draairuimte in deze gemeenschappelijke ruimten is meestal in orde maar houd er toch rekening mee dat de route naar de douchekoppen en het douchezitje voldoende breed is.
Voldoende ruimte is niet enkel noodzakelijk voor rolstoelgebruikers, het geeft ook een meer comfort aan doorsnee bezoekers, bijvoorbeeld voor ouders met kinderen bij een zwembad.
Ook de routes naar de gemeenschappelijke ruimten dienen voldoende breed en zonder drempels voorzien te worden.
Accessoires
Veel meer dan bij individuele douches, zijn bij gemeenschappelijke douches zoals in zwembaden een aantal extra afwerkingselementen aanwezig.
Voorzie kastjes of lockers, een wastafel en een zone voor het opbergen van kapstokken die bereikbaar en op een goede bedieningshoogte geplaatst zijn.
Haardrogers worden optimaal onderrijdbaar en op verschillende hoogten of in de hoogte verstelbaar voorzien. Dit is handig voor iedereen. Indien men moet betalen om gebruik te maken van de haardroger, moet ook rekening worden gehouden met de plaatsingshoogte van de inwerpgleuf voor het geld.
Lees aanbevelingen voor bedieningselementen.