Versmallingen en obstakels op toegangspaden zijn slechts plaatselijk toegestaan. Ze verkleinen steeds de capaciteit van het pad. Kruisende passages zullen moeilijk of niet mogelijk zijn.
Op cruciale plaatsen op een toegangspad, zoals bij toegangen tot een gebouw, de aansluiting met een parkeerterrein of zones met een drukken passage, moeten versmallingen en obstakels zeker vermeden worden.
Versmallingen
We maken een onderscheid tussen twee soorten versmallingen.
Een puntversmalling is een versmalling op de (loop)route over een (beperkte) lengte (maximum 120cm in de looprichting).
Een lijnversmalling is een versmalling op de (loop)route over een (grotere) lengte in van maximum 10m in de looprichting.
Een rolstoelgebruiker heeft plaats nodig om te draaien of wachten. Daarom moet vrije draairuimte voorzien worden ter hoogte van versmallingen op een (loop)route. Ook andere personen kunnen hier rusten of wachten tot de aankomende persoon (die zich op de versmalling bevindt in tegenovergestelde richting) gepasseerd is.
Komt een versmalling voor in combinatie met een richtingverandering, dan is het belangrijk om een voldoende brede zone voor of na de versmalling te voorzien, zodat een gebruiker met een hulpmiddel (trolley, kinderwagen, rolstoelgebruiker,…) deze richtingsverandering vlot kan nemen.
Obstakels
Obstakels op toegangspaden komen voor onder de vorm van boorden, randen, vuilnisbakken, informatieborden, enzovoort. Om obstakels te vermijden kunnen ze reeds vanaf de start opgenomen worden in het ontwerp. Voorzie plaats langs of op één lijn op het toegangspad.
Drempels worden beperkt tot een hoogte van maximaal 2cm. Ze worden best afgerond, afgeschuind of hellend uitgewerkt. Indien het niet mogelijk is om drempels te vermijden, zorg dan dat de niveauverschillen correct opgevangen worden.
Niveauverschillen of drempels op een toegangspad worden duidelijk aangegeven. Dit kan onder andere door het aanbrengen van een contrastmarkering of door het gebruik van contrasterende materialen. Ze moeten steeds opvallen.
Ook verplaatsbare elementen zoals (tijdelijke) infoborden, vlaggen of verplaatsbare balies kunnen obstakels vormen. Niet iedereen kan ze even vlot passeren of aan de kant schuiven.
Ter hoogte van toegangen van bijvoorbeeld grote evenementenhallen of winkels komen deze obstakels frequenter voor dan elders. Voorzie daarom reeds in het ontwerp plaats en ruimte, integreer ze als multifunctioneel bruikbare zones.
Als er meerdere obstakels aanwezig zijn op een route, moeten ze uitgelijnd worden aan één zijde, zodat steeds één zijde van de route vrij van obstakels blijft. Zeker voor personen met een visuele beperking is dit belangrijk omdat zij de omgeving screenen aan de hand van natuurlijke geleiding. De rand van een toegangspad is hier een voorbeeld van.
Het vrijhouden van de (loop)route zorgt ook dat de route duidelijk zichtbaar wordt in de omgeving zodat we ons goed kunnen oriënteren: waar zijn we? Waar leidt het pad naartoe?
Aanbevelingen rond geleiding is als onderdeel opgenomen onder het thema (loop)routes.
Lees de aanbevelingen voor geleiding.